X
per Kalėdas pristatymai gali vėluoti
Skaityti daugiau

5 paprasti žingsniai gaminant keptas dešreles – receptas

Skanios naminės duonos gaminimas: Receptas:

Naminės duonos kvapas ir skonis – nenusakomas. Duonos gaminimas namuose nėra raketų mokslas, tačiau pabandžius pirmą kartą, viskas gali pasirodyti ne tobula, bet praktika leis tobulėti. Žemiau aprašome visus etapus ir žingsnius, tad galite sekti pirštu ir nedvejodami gaminti su mumis.

Nuo ko pradėti ir ko reikia?

Nors duonos gaminimas trunka keletą dienų, tai nėra labai sudėtingas ar didelis darbas. Viskas, ko reikia, aprašome žemiau.

1. Apie 100 gramų raugo (paimto iš ankstesnės duonos gaminimo, iš draugo ar iš patyrusio duonos kepėjo, žinoma, raugą galite pasigaminti ir patys).

2. 1 litro vandens.

3. Ruginių miltų (dėti pagal poreikį, kad susidarytų grietinės konsistencijos mišinys). Gaminant duoną daug dalykų siejasi su atsidavimu. Rekomenduojame tiesiog pabandyti ir atrasti sau tinkantį būdą tiek kiekio atžvilgiu, tiek fermentacijos trukmės atžvilgiu.

4. Sumaišykite visus ingredientus kartu.

DĖMESIO! Kiekvienas kepėjas ilgainiui naudos mėgstamus miltus. Vieni mėgsta smulkesnio malimo ir vienodesnės konsistencijos miltus, kiti – paprastus miltus su daug glitimo.

5. Dabar tereikia dubenį uždengti virtuviniu rankšluosčiu (arba plėvele) ir palikti šiltoje vietoje apie 12 valandų. Fermentacijos laikas vėlgi priklauso nuo skonio pageidavimų – kuo ilgiau laikysite raugą, tuo duona bus rūgštesnė.

6. Jei raugas pasibaigė, kitą kartą verta gaminti su nauju raugu. Imamos mielės, sumaišomos su 3 arbatiniais šaukšteliais druskos, 1 stikline cukraus ir 1 stikline kvietinių miltų.

7. Dabar laikas pradėti dėti sėklas:

– 2 saujos kmynų,

– 1 sauja linų sėmenų,

– 1+1 valgomasis šaukštas juodųjų ir baltųjų sezamų,

– 3+3 saujos moliūgų ir saulėgrąžų (sėklas dėti pagal pageidavimą).

8. Pradėkite dėti ruginius miltus (po šaukštą). Dėkite tiek, kad girdėtumėte lyg spragtelėjimą. Tešla turi būti tiršta kaip plakta grietinėlė.

9. Kepimo formas ištepkite aliejumi/sviestu ir užpildykite jas tešla. Šlapiu šaukštu išlyginkite viršų, kol gausite tolygų paviršių, padarykite griovelius ir ant viršaus sukrėskite sėklas.

10. Pašaukite į 100 laipsnių orkaitę 1-1,5 val., kad pakiltų.

11. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 30 minučių iš apačios + 30 minučių kepimo viršuje ir apačioje.

Dabar namai turėtų prisipildyti šviežios duonos kvapo. Valgydami patepkite sviestu ir tiesiog mėgaukitės! 🙂

„Pasidaryk pats“ veikla suteikia daug džiaugsmo.

Skambinti