X
per Kalėdas pristatymai gali vėluoti
Skaityti daugiau

Skanios naminės duonos gaminimas: Receptas:

5 paprasti žingsniai gaminant keptas dešreles – receptas

Vasara jau visai šalia! Vėl pradėsime galvoti, ką šį kartą padėti ant stalo? Ką kepti ant grotelių? Turime jums gerą idėją – pasigaminkite keptų dešrelių patys!

Naminės, ant grotelių keptos dešrelės skiriasi nuo pirktų parduotuvėje. Gaminant viską nuo nulio, dešrelių gamintojui suteikiama galimybė pasirinkti geriausias žaliavas ir tinkamus priedus, pagal savo skonį. Pačiam pasigaminti dešreles nuo pradžios iki pabaigos – nuostabi patirtis.

1. Pirmiausia susiraskite ir surinkite visus reikalingus priedus.

Jums reikės:

Mėsmalė – mūsų parduotuvėje galite rasti rankinę mėsmalę, bet tinka ir elektrinė.

Mėsos švirkštas – jei dešras gaminate retai, tuomet 1,5 kg mėsos mišinio tinka mažesniam variantui, kurį reikia pildyti dažniau, tačiau tai labai efektyvus pagalbininkas.

Natūralios kiaulių ar avių žarnos – „Sodo krautuvėlėje“ parduodamos žarnos išvalomos ir pasūdomos. Prieš gamindami dešreles, tiesiog pusvalandžiui įdėkite žarnas į vandenį ir jos paruoštas naudoti!

Čia taip pat galima padaryti tam tikrų išimčių, pavyzdžiui, jei neturite specialaus dešrų švirkšto, galite žarnas užpildyti mediniu pagaliuku ar dideliu piltuvu! Tai užima šiek tiek daugiau laiko ir gali priversti pradedantįjį gūžčioti pečiais, tačiau darbas bus atliktas. Žinoma, dešrų švirkštas čia yra tikras pagalbininkas ir smarkiai palengvina darbą. Sėkmingai galima naudoti ir smulkintuvą su dešrelių antgaliais.

2. Pasirinkite žaliavas ir priedus

Ant grotelių keptų dešrų žaliava – daugiausia kiauliena, kurioje turi būti lašinukų, bent ¼ mėsos kiekio, galima maišyti su daržovėmis, bet jei nenorite sausos dešros, lašiniai bus būtini. Tai suteikia dešrai malonaus sultingumo, (kiaulienos) nugarinės riebalai yra geriausias pasirinkimas, bet tinka ir kiti.

Taip pat svarbu, kad jei naudojate laukinių gyvūnų mėsą, turite įdėti daugiau riebalų, kitaip dešra bus sausa. Sumalus mėsą per mėsmalę masė tampa vienalytė. Taip pat reikia pasirinkti tinkamus garnyrus, čia yra daug galimybių ir erdvės varijuoti (daržovės, sūris ir pan.), tačiau vis tiek verta būti saikingam, rinktis ingredientus, kad garnyrų gabaliukai nebūtų per dideli.

Jei dar nedrįstate išbandyti savo sugalvotą receptą, galite išbandyti ir mūsų keptų dešrelių receptą:

  • 2 kg kiaulienos šoninės
  • 1 kg jautienos
  • 0,5 kg taukų (rūkyti taukai) – DĖMESIO! Prieš malant mėsą 15 minučių padėkite ją į šaldiklį
  • 3 vidutiniai svogūnai (įprasti 😊)
  • 2 galvos česnako
  • 1 a. š. druskos
  • 3 šaukštai smulkiai sumaltos jūros druskos
  • 3 šaukštai prieskonių
  • Ledinio vandens 😊

Prieskonius rinkitės specialius mėsai, kurie jau paruošti, pavyzdžiui, 5 kg dešrų mišiniui. Mūsų dešrelių mišiniuose nėra druskos, dėkite jos pagal savo skonį.

3. Paruoškite dešrų mišinį

Visą mėsos masę sumalkite mėsmale, kas reikalauja nemažai fizinių pastangų (jei tai darote su rankine mėsmale, bet pastangos to vertos). Norint gauti ypač vientisą dešros masę, mėsą reikia permalti keletą kartų. Galiausiai, sudėkite svogūną ir česnaką.

Faršo masę išminkykite iki vientisos masės, įpilkite prieskonių ir ledinio vandens, minkykite apie 10 min. Mišinys tikrai neturi būti sausas!

Būtų gerai, jei būtų galima palikti mėsą marinuotis prieskoniuose 4-5 valandas (geriausia per naktį).

Prieš įdarydami dešreles, pasūdytas kiaulienos žarnas maždaug pusvalandžiui įdėkite į šiltą vandenį.

4. Prikimškite žarnas dešrų mišiniu

Natūrali druska, prieš naudojimą turi būti pamirkyta šiltame vandenyje apie pusvalandį. Prieš kimšdami masę į žarnas, galite išsikepti nedidelį kiekį, kad patikrintumėte skonį. Jei atrodo, kad skonio per mažai, dabar galite pagerinti situaciją ir į dešros mišinį įberti daugiau prieskonių.

Ant dešros švirkšto vamzdelio galo užberkite druskos ir pradėkite lėtai ir tolygiai sukti. Žarnos galą suriškite ir stebėkite, kad žarnos gale nebūtų oro burbuliukų. Jos neturi būti per daug prikimštos, kitaip kepant ant grotelių jos tiesiog susprogs.

Ant grotelių kepta dešra turi likti minkšta, jei vis dar yra oro burbuliukų, juos reikia švelniai išstumti. Susukti į įprasto ilgio dešreles, sukant žiūrėkite, kad mėsa judėtų viena kryptimi, antraip gali atsiskirti.

Paruoštus dešros suktinukus kaitinkite 80°C vandenyje apie 15 minučių. Žalių dešrelių iš anksto kaitinti nereikia, jas galima dėti tiesiai ant grotelių. Ypač gerą skonį išgausite, jei prieš kepdami ant grotelių, dešreles perleisite pro lengvą dūmą.

5. Dėkite dešreles ant grotelių

Dabar liko paskutinis žingsnis – dešreles iškepti ant grotelių. Atkreipkite dėmesį, kad naminėms dešroms ant grotelių reikia šiek tiek daugiau kantrybės, nei parduotuvėje pirktoms dešrelėms. Net apskrudimas padeda išvengti dešros odelės. Paruoškite bet kokias lengvas, vasariškas salotas ir skanus patiekalas bus paruoštas!

Linksmų eksperimentų!

Skambinti