X
per Kalėdas pristatymai gali vėluoti

Tvirto ir sveiko pomidoro augalo auginimas iš sėklos

Pomidorai vieni svarbiausių augalų kiekvienam šiltnamio savininkui. Kiekvienas pomidorų mėgėjas nori, kad jo šiltnamyje užaugtų geriausias derlius – gausus ir sultingas, gardus, aromatingas ir be dėmių.

Deja, nėra daug daržovių, kurias būtų taip sunku auginti. Štai keletas gerų patarimų, kaip išvengti problemų:

– pirmiausia, pasirinkite tinkamas veisles,

– auginkite sveikus ir stiprius augalus,

– išvengsite vėlesnių problemų laikydamiesi šių patarimų

Kaip išsirinkti sėklas?

Renkantis pomidorų sėklas svarbu rinktis gana dideles, stiprias ir sunkesnes sėklas, kad išdygtų stiprūs daigai. Jei įmanoma, turėtumėte rinktis gerai žinomą ir patikimą sėklų prekės ženklą, pavyzdžiui, Eesti Sordiseeme. Prekybos centruose parduodamos sėklos yra pigios, tačiau jų turinys yra nekokybiškas bei atsispindės Jūsų šiltnamyje ir ant pietų stalo. Tačiau Eesti Sordiseemnelt galite rasti patikrintų ir įdomių pomidorų veislių.

Ankstyvas pomidorų auginimas

Lietuvos klimato sąlygomis pomidorai yra šiltnamio daržovės. Jei turite nešildomą šiltnamį, sėklas paprastai turėtumėte sėti kovo 20-25 d., tada daigai bus tinkamo dydžio sodinimui. Šildomame šiltnamyje galima sėti anksčiau, tačiau jei sėjate vasario mėnesį, dygstantiems augalams turėtumėte suteikti daugiau šviesos, kitaip jie pernelygs stiebsis ir išsitemps.

Kur ir kaip sėti?

Pomidorų sėklas galima sėti į durpių arba samanų tabletes, vazonėlius, sėjimo kasetes, sėjimo dėžutes arba mini šiltnamius – naudojant šviežią sėjamąją žemę arba priešsėjinį mišinį. Venkite naudoti seną dirvą, nes joje gali būti patogenų, o antraknozė gali sunaikinti sodinukus. Dirvožemis kasetėje arba vazone turi būti bent 5 cm storio. Dirva turėtų būti iš anksto sudrėkinta, bet ne permirkusi.

Naudojant durpių ar samanų tabletę, ją reikia palaistyti, jog tabletė išsiplėstų, ir taptų kaip tik pomidorų sėklai tinkamo dydžio. Sėklas pasėkite ant dirvos paviršiaus, švelniai prispauskite ir uždenkite plonu žemės ar vermikulito sluoksniu, vėl švelniai sudrėkinkite purkštuvu.

Ant sėklų dėklo uždėkite stiklinę arba plastikinę plėvelę, kad išlaikytumėte drėgmę. Jei naudojate mini šiltnamį su dangčiu, sėklų uždengti stiklu ar plėvele nebūtina. Pomidorų sėklos sudygsta 18-20⁰C temperatūroje per kelias dienas ar savaitę, prižiūrint, kad dirva neišdžiūtų, prireikus ją drėkinant. Sėklas būtinai pažymėkite etiketėmis, tada vėliau nekils painiavos dėl veislių.

Palikite pakankamai vietos augalams subręsti ir išsišakoti, nes per tankiai pasėti augalai patiria stresą ir tampa jautresni ligoms.

Daigų sodinimas

Kai pirmosios sėklos sudygsta, nuimkite plastikinę ar stiklinę plėvelę ir padėkite sėklas kuo šviesesnėje vietoje (pirmąją dieną sėklų negalima laikyti stiprioje pavasario saulėje, nes švelnūs daigeliai gali nudegti), temperatūra turėtų būti apie 20⁰C.

Pasirodžius pirmajam tikram lapeliui, metas sodinti. Gležnus augalus atsargiai išimkite iš sėklų dėžutės, naudodami skynimo pagaliuką, patartina augalą suimti už skilčialapių, nugnybti 1/3 šaknies ilgio ir sodinti į dirvą iki skilčialapių. Šaknų suspaudimas pincetu skatina šoninių šaknų vystymąsi. Indo skersmuo gali būti 10-12 cm.

Augalams paaugus, persodinkite juos į 10-12 cm vazonėlius ir suraskite vėsią, maždaug 18-20⁰C temperatūros patalpą tolesniam augimui patalpoje.

Kai augalas auga vazone

Šviežiai pasodintus augalus kelias dienas reikėtų laikyti 17-20⁰C vėsesnėje, pusiau pavėsingoje vietoje. Po to atsigavusius augalus galima perkelti į šviesesnę vietą. Tręškite augalą praėjus dviem savaitėms po pasodinimo, naudodami vandenyje tirpias miltelines arba skystąsias trąšas (tokio dydžio augalas gali turėti 5 tikrus lapus).

Atkreipkite dėmesį! Per didelis azoto kiekis skatina per didelį augimą ir stabdo žiedų vystymąsi, todėl derlius gali vėluoti.

Augalo sodinimas ir vietos paruošimas

Gegužės viduryje oras ir dirvos temperatūra (+15⁰C) paprastai tampa tinkami sodinti į šiltnamį. Tinkamo dydžio augalas turi 7-10 tikrųjų lapų ir yra 25-30 cm aukščio. Į sodinimo duobę galima įberti komposto, biohumuso, jūros dumblių ar vištų mėšlo. Jei norite naudoti mėšlą, jį į sodinimo vietą reikėtų įkasti jau praėjusį rudenį. Komposto įterpimas pagerina dirvožemio savybes ir stabdo per dirvožemį plintančių ligų sukėlėjų plitimą.

Sodinimo duobę reikia palaistyti iš anksto. Auginimo sezono metu taip pat turėtumėte pagalvoti apie augančio augalo prilaikymą. Augalą galima pririšti virvele prie šiltnamio lubų arba spiralinių atraminių strypų, skirtų pomidorams paremti. Jei naudojate virvelę, prieš sodinimą vieną virvelės galą reikia įdėti į sodinimo duobę, tada sodinti augalą, o kitą galą pririšti (tvirtinti) prie šiltnamio lubų.

Atstumas tarp augalų gali būti 40 cm. Jei augalus sodinate dviem eilėmis, tarp eilių palikite 50 cm tarpus, taip pat augalus galima sodinti ir zigzagais, t. y. taip, kad vienos eilės augalai liktų tarpe tarp kitų eilių.

Sodindami šiltnamyje, sodinkite augalą bent 5 cm giliau nei vazone. Pomidorų stiebai turi gerą savybę – iš jų išauga papildomos šoninės šaknys.

Kuo daugiau šaknų, tuo stipresnės viršūnės. Jeigu atsitiktų taip, kad dėl prasto apšvietimo augalai vis dėlto linkę išsitiesti, galima sodinti augalus ilgais ir silpnais stiebais puskampiu, kad visas stiebas po lapais liktų po žeme. Vos per kelias dienas augalas tiesiasi saulės link, o iš stiebo išauga papildomos šaknys.

Augalo auginimas šiltnamyje

Pomidorams svarbu pašalinti šoninius stiebus ir lapų perteklių (bent kartą per savaitę). Aukštai augančius pomidorus reikia formuoti į vieną šaką, nuolat šalinant šoninius stiebus. Mažai augantiems pomidorams to daryti nereikėtų, tiesiog pašalinkite kelis apatinius šoninius stiebelius.

Lapus reikėtų šalinti, kai subręsta pirmoji kekė. Svarbu pašalinti lapus, kad tarp augalų galėtų cirkuliuoti oras ir sumažėtų grybelinių ligų plitimas. Vienu metu galima pašalinti tik tris lapus.

Likus 1,5-2 mėnesiams iki derliaus nuėmimo laikotarpio pabaigos, nupjaunamos viršūnės. Kad derėtų gerai, paros temperatūra turi būti 22–25 ⁰C. Žemesnė nei 13⁰C ir aukštesnė nei 31⁰C temperatūra sterilizuoja pomidorus ir sumažina derlių, todėl karštomis dienomis svarbu tinkamai vėdinti šiltnamį.

Pagrindinė priežiūra

Kad pomidorai augtų ir duotų vaisių, jiems reikia daug maistingųjų medžiagų. Azotas ir fosforas yra svarbūs pirmuoju augalų vegetacijos periodu, o kalio padaugėja derėjimo laikotarpiu. Nuo pat žydėjimo galima naudoti specialius kalio turinčius miltelius arba skystas trąšas. Iš organinių trąšų cukranendrių pagrindu pagamintose trąšose kalio yra daugiau (pavyzdžiui, veganiškos skystos trąšos kambariniams ir balkoniniams sodams SUBSTRAL).

Pomidorai gerai auga sausame ore, todėl juos reikia laistyti pakankamai retai. Karštomis vasaros dienomis laistyti gali tekti dažniau, kone kasdien. Idealus sprendimas – įrengti drėkinimo sistemą su žarnomis po dirvožemiu, kad dirvos paviršius ir oras išliktų sausi.

Tikriausiai žinote, kad soduose ir mugėse pirkti augalai dažnai būna ištįsusiais ir silpnais stiebais, todėl juos reikia nedelsiant pririšti šiltnamyje. Tai sukelia silpnas apšvietimas, tankus augimas ir vėjo trūkumas.

Judant vėjyje laukinėje gamtoje, pomidorų stiebai užauga kieti ir stiprūs. Todėl rekomenduojame augalus supti įprastu vėjo ventiliatoriumi. Užtenka dviejų 10 minučių sesijų per dieną, kad augalas taptų daug stipresnis. Jei nėra ventiliatoriaus, kelis kartus per dieną ranka švelniai pajudinkite jų viršūnėles. Taip pat Jūsų rankos maloniai kvepės.

Visada laistykite augalus kambario temperatūros vandeniu arba saulėje pašildytu vandeniu – tiek prieš auginimą, tiek tolesnės priežiūros metu.

Derliaus nuėmimas

Pomidorai skinami tada, kai sunoksta vaisiai, o jei kekių daug, patartina nuskinti šiek tiek pakeitusius spalvą vaisius ir palikti juos nokti vėliau, kad būtų paskatintas likusio derliaus nokimas. Kad pagreitintumėte nokimo procesą, prie vaisių pridėkite keletą prinokusių pomidorų. Kita vertus, tiesiai nuo krūmo nuskinti pomidorai yra skanesni. Šiltą ir saulėtą vasarą pomidorai duoda derlių iki pirmųjų naktinių šalnų.

Jei jau auginate pomidorus, neabejotinai turite ir agurkų augalų – šie du augalai tam tikra prasme žengia koja kojon. Skaitykite Kaip užtikrinti derlingą agurkų lysvę vasarą.

Skambinti